Śledzie wigilijne

3.1.16

Z wigilijnych propozycji na naszym stole pojawiły się również nowe śledzie. Lekko słodkie, najlepsze po kilku dniach. Polecam bardzo, przepis z tej strony


1/2 kg matjasów
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju 
4 łyżki białego octu winnego 
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 średnie cebule
garść drobnych rodzynek
2 liście laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego
kurkuma
sól
imbir w proszku
szczypta jasnej gorczycy (opcjonalnie)

Śledzie namoczyć przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Rano wodę odlać, śledzie przepłukać pod zimną, bieżącą woda. Osuszyć na sitku.Na oleju zeszklić cebulę, dodać cukier. Cały czas mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie. Poddusić minutę. Posypać szczyptą lub dwiema soli, dodać koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i odrobinę gorczycy. Dusić 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Śledzie pokroić w paski, układać w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Ostatnią wierzchnia warstwą powinien być sos. Szczelnie zamknięty słoik przechowywać w lodówce przez 3 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe.

You Might Also Like

0 komentarze