Szarlotka na kruchym cieście

17.1.16

Na taką szarlotkę miałam apetyt- jak z dzieciństwa :) Dwie warstwy kruchego ciasta, jabłka w środku i cukier puder... (babcia dawała grubą warstwę lukru :)). Na ciepło, z lodami, przywołuje wspomnienia i smakuje wybornie! Polecam, przepis z tej strony



450g mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
110g drobnego cukru
250g masła
3 żółtka
1 jajko

Nadzienie:
1.2 kg jabłek
80g cukru
cynamon do smaku (ok. łyżeczki)

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. Dodać posiekane masło, cukier, żółtka i jajko, szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części, przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Obsmażyć z cukrem przez około 8 minut. Prostokątną blaszkę o wymiarach 24 na 33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, jedną część przełożyć do blaszki. Wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1 godzinę.  

You Might Also Like

0 komentarze