Szybka fasolka po bretońsku

3.1.16

Fasolka jest zawsze dobra- prosta w wykonaniu, pyszna i do zjedzenia z ziemniaczkami, chlebem, czy po prostu sama. Każdy sposób na przyspieszenie jej powstania jest dobry :) Ten poniższy znalazłam tutaj. Polecam!


1 cebula 
70g chorizo
1 puszka ugotowanej białej fasolki
1 puszka obranych pomidorów 
sól i pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kminku 
2 pomidory malinowe (można zastąpić 3/4 szklanki przecieru pomidorowego/passaty)

Do garnka włożyć pokrojoną na plasterki kiełbaskę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażyć mieszając przez około 7 minut, na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i szklista a kiełbaska się wytopi. Zwiększyć ogień, dodać pomidory z puszki i rozdrobnić je drewnianą łyżką cały czas gotując potrawę na większym ogniu. Dodać całą zawartość puszki z fasolką i wszystko wymieszać, zagotować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dodać kminek, suszony majeranek oraz obrane i pokrojone w kosteczkę świeże pomidory. Wymieszać, zagotować i gotować jeszcze przez około 7 minut.

You Might Also Like

0 komentarze