Szyszki z ryżu

3.1.16

Może się to wydawać dziwne, ale nigdy nie jadłam szyszek. W  moim domu nikt ich nigdy nie przygotowywał i tak jakoś wyszło. Zatem pozwoliłam sobie przygotować szyszki pewnego poranka i po powrocie z pracy już nic nie zostało! Niech to będzie potwierdzeniem ich jakości :) Polecam, przepis z tej strony. 


400g masy kajmakowej 
90g ryżu preparowanego 
50g połamanej na kawałki białej czekolady
50g połamanej na kawałki mlecznej czekolady

Masę kajmakową rozdzielić pomiędzy dwa małe garnki. Do jednego z nich dodać połamaną białą czekoladę, do drugiego mleczną. Ustawić na kuchence, na niewielkiej mocy palnika i podgrzewać, mieszając, do roztopienia się czekolady. Gotowe masy przelać do dwóch większych misek. Do każdej z nich dodać po 45 g ryżu preparowanego, wymieszać. Lekko zwilżyć dłonie wodą. Nabierać większe porcje ryżu i formować na dowolny kształt. Uformowane szyszki przełożyć na talerz i włożyć do lodówki, do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce do 7 dni.

You Might Also Like

1 komentarze