Wstążki z marchewki

18.1.16

W książce "Kuchnia domowa czyli Synowa kontra Teściowa" znalazłam ciekawy sposób podania marchewki. Wierzyłam, że zgodnie z zapowiedzią autorki, dzieci przekonają się do zjedzenia tego, jakże wdzięcznego warzywa :) Niestety, tym razem bitwa przegrana ale rodzice nie narzekają- mogli się najeść marchewki do woli! Polecam :)


3 marchewki
1 duża łyżka masła
1 łyżeczka cukru
kilka łyżek wody
sól
pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
garść startego sera żółtego

Marchewki obrać i przy pomocy obieraczki pokroić na cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać masło, dodać marchew, krótko obsmażyć. Dodać cukier i wodę, zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu aż marchewki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Za pomocą widelca lub szczypców formować gniazdka z marchewek i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Spryskać oliwą, posypać żółtym serem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 min.  

You Might Also Like

0 komentarze