Muffinki z jajkiem

2.2.16

Jeden z prostych, śniadaniowych przepisów z książki What Katie Ate. Smacznie i znów jajecznie! Polecam. 


2 płaty ciasta francuskiego
2 łyżki mleka
1 żółtko
8 plasterków prosciutto przekrojonych na pół wzdłuż
8 jajek
90g startego sera gruyere
pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę na muffinki natłuścić. Ciasto podzielić na osiem kwadratów o boku długości ok 12-13cm. Wylepić nimi gniazda na muffinki. Nadmiar ciasta zagiąć na zewnątrz. Ponakłuwać widelcem. Przygotować kawałki papieru do pieczenia, nieco większe od kawałków ciasta. Wyłożyć je na cieście i obciążyć np. ceramicznymi kulkami. Piec 10 minut. Usunąć papier i obciążenie, piec przez kolejne 10 minut. Mleko i żółtko wymieszać, posmarować nim podpieczone ciasto. W koszyczkach ułożyć szynkę, wbić do nich jajko i posypać serem. Piec przez kolejne 12-15 minut. Przyprawić.  

You Might Also Like

0 komentarze