Omlet z jabłkami

3.2.16

Omlet biszkoptowy pamiętam z dzieciństwa i można go znaleźć w moich przepisach. Połączenie z jabłkami i to jeszcze z dodatkiem przyprawy piernikowej może być tylko lepsze! Mimo, iż odwracanie omletu w tym przypadku nie jest moją mocną stroną, polecam serdecznie :) Przepis z książki White Plate- O jabłkach. 



4 jajka
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
masło do smażenia

4 jabłka
50g masła
100g cukru
1 łyżeczka przyprawy do pierników

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Masło podgrzać z cukrem, mieszać przez ok. 7 minut aż powstanie karmel. Dodać jabłka i przyprawę do piernika, przesmażyć przez ok 5 minut aż pokryją się karmelem i zmiękną. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodać mąkę i sól, wymieszać. Przelać na patelnię z jabłkami. Gdy zarumieni się od spodu przykryć talerzem, odwrócić o przełożyć z powrotem na patelnię. 

You Might Also Like

0 komentarze