Wielkanocna baba

28.2.16

Wielkimi krokami zbliżają się Święta, dlatego czas na coś wielkanocnego. Zaczynam od tradycyjnej baby, której na naszym stole wielkanocnym nigdy nie było (i pewnie nie będzie :)- jesteśmy fanami serników i mazurków). Jednak warto, bo zapach drożdżowego ciasta potrafi rozweselić o każdej porze (roku ;))! Polecam, przepis z tej strony


3,5 szklanki mąki 
40g drożdży świeżych lub 21g suchych 
6 roztrzepanych żółtek
1 roztrzepane jajko
szczypta soli
1 szklanka letniego mleka
pół szklanki drobnego cukru
125g roztopionego i wystudzonego masła
150g rodzynków
1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1.5h. Po tym czasie ciasto wyjąć, jeszcze raz wyrobić. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasto nałożyć do 1/3 wysokości foremki. Przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi). Piec w temperaturze 170ºC, do suchego patyczka, około 30 minut. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ależ pięknie wyrośnięta! Wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń