Babeczki na kremówce

22.3.17

Pamiętam jak babcia piekła mi małe babeczki w metalowych foremkach, takie w sam raz do koszyczka wielkanocnego :) Te babcine były drożdżowe, z pozostałości po cieście babkowym. Jednak ten przepis jest również bardzo dobry, babeczki wychodzą puszyste i smaczne. Polecam, przepis z tej strony


(16 babeczek)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
3 duże jajka
olejek migdałowy
szklanka drobnego cukru

Mąkę, proszek i sól połączyć razem. Kremówkę ubić na sztywno. Na mniejszych obrotach miksera dodawać kolejno: jajka, ekstrakt i cukier. Następnie wsypać mąkę i za pomocą szpatułki wszystko razem połączyć. Formę dod babeczek dobrze nasmarować tłuszczem. Nakładać ciasta do 3/4 wysokości foremek. Piec w 180 stopniach przez ok. 14 minut, do zarumienienia. Po wystygnięciu wyjąć z foremek i oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 komentarze