Babka karmelowa

22.3.17

Jak Święta to i babka. Tym razem karmelowa. Była bardzo smaczna ale jednak przegrała z mazurkami i sernikami :) Warta spróbowania! Przepis z tej strony
 

125g masła
125g cukru
125ml mleka w temperaturze pokojowej
250g mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masy kajmakowej
70g czekolady mlecznej
70 g orzechów włoskich

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce zmiksować miękkie masło i dodawać powoli ubite jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Dodać szczyptę soli. Masę kajmakową dodawać do ciasta po łyżce i miksować do połączenia. Ciasto przełożyć do formy na babę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu polać ją rozpuszczoną czekoladą. Posypać posiekanymi na kawałki orzechami.

You Might Also Like

0 komentarze