Czekoladowe ciasto z czereśniami

23.3.17

W Irlandii nie ma czereśni. Czasem w niektórych sklepach pojawią się małe koszyczki z kilkoma sztukami w cenie 3euro. Dlatego kolejki ustawiają się do polskich sklepów, a czereśnie kupujemy na skrzynki. Nie mogę się doczekać lata by móc nacieszyć się ich smakiem i upiec jeszcze raz to ciasto :). Polecam, przepis znalazłam tutaj.
 


150g masła
150g posiekanej gorzkiej czekolady
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
200g drobnego cukru do wypieków
80g zmielonych migdałów
30g kakao
30g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na wierzch:
250ml schłodzonej kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
300g czereśni

Masło podgrzać do roztopienia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka z cukrem, solą i wanilią. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Dodać zmielone migdały, przesiane kakao i wymieszać. Na sam koniec dodać startą na tarce czekoladę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do formy przelać ciasto, wyrównać. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni, aż na patyczku nie będzie śladów surowego ciasta. Wystudzić. Kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Czereśnie wydrylować i wyłożyć na górę. Przechowywać w lodówce.

You Might Also Like

0 komentarze