Drożdżowe zajączki

22.3.17

Dzieciaki uwielbiają słodycze, a Wielkanoc umożliwia nieskończone szaleństwa w tym zakresie- czekoladowe jajka, owieczki, zające...Może warto w tym roku rozważyć upieczenie tych drożdżowych bułeczek, słodkich, o cudym kształcie. Polecam, przepis z Moich Wypieków.



Składniki na 15 sztuk
500g mąki
15g suchych drożdży lub 30g świeżych
1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
2 jajka
250ml mleka
pół łyżeczki soli
70g masła, roztopionego i przestudzonego

Dodatkowo:
1,5 szklanki cukru pudru
4 łyżki gorącej wody
posypka cukrowa, do oprószenia ogonka

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 15 części, mniej więcej 70 gramowych, uformować kulki. Z każdej kulki ciasta oderwać kawałek 10g i uformować z niego okrągły ogonek. Z reszty ciasta uformować długi na 32 - 35 cm wałeczek z ciasta. Ogonek przykleić do wałeczka, dokładnie pośrodku (ogonek ma leżeć na blacie, nie na wałeczku). Następnie chwycić wałeczek za końce i zawinąć nad ogonkiem.  Trzymając nadal za końce skręcić wałeczek ponownie, jak świderek. Końce wałeczka będą teraz uszkami zająca. Tak uformowane zajączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą lub lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 minut). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 18 minut. Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą. Wyjąć, jeszcze ciepłe polukrować.

You Might Also Like

0 komentarze