Hot cross buns

22.3.17

Jednym z tradycyjnych wypieków dostępnych w Irlandii przez cały rok, lecz historycznie związanych z Wielkim Piątkiem są bułeczki z krzyżykiem. Z rodzynkami, przyprawami, są ciekawym dodatkiem do śniadania, smakują pysznie z konfiturami i masłem. Co ciekawe pierwszy raz spróbowałam ich po 11 latach pobytu w Irlandii! :) Polecam, przepis znalazłam tutaj.


500g mąki
300ml mleka
30g świeżych drożdży
40g masła
2 jajka
1/4 szklanki cukru
75g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrusowej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka soli
1 dodatkowe jajko do smarowania

pasta na krzyżyk:
1/2 szklanki mąki
4-5 łyżek wody

glazura:
1/3 szklanki wody
2 łyżki cukru

Drożdże rozkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i wymieszać z 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić w podgrzanym mleku. Mąkę przesiać i wymieszać z solą, cynamonem i przyprawą do piernika. Rodzynki i skórki cytrusowe przepłukać wrzątkiem. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodać do utartych jajek. Mieszając dodawać mąkę i stopniowo mleko z masłem. Zagnieść i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oprószone mąką rodzynki i skórki cytrusowe. Uformować kulę, przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Mąkę wymieszać z wodą na gładką masę (wodę dodawać stopniowo - masa musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Masę przełożyć do woreczka, odciąć róg i wyciskając masę na wyrośnięte bułeczki, narysować krzyżyk. Piec około 30 minut, aż bułeczki zrobią się rumiane. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe posmarować syropem cukrowym (wodę z cukrem gotować około 5 minut na wolnym ogniu na lekko gęstniejący syrop).

You Might Also Like

0 komentarze