Mazurek kawowy z wiśniami

22.3.17

Mazurek łączący w sobie smak kawy i wiśni wydawał mi się czymś niesamowitym. I rzeczywiście- był bardzo smaczny, jednak kokosowy przyćmił go swoim blaskiem :) Mimo wszystko polecam, jest mniej słodki i bardziej orzeźwiający (dzięki wiśniom). Przepis znalazłam tutaj.


170g mąki
80g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
50g cukru
150g zimnego masła
1 jajko

Polewa:
125ml kremówki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
30g masła
200g białej czekolady

Dodatkowo:
200g wiśni w syropie
25g mlecznej czekolady, roztopionej

Do miski przesiać mąkę, dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Zmiksować. Dodać jajko i zagnieść łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy (min. 20x30cm). Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Piec przez ok. 20 minut. Do garnka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę, mieszając roztopić na gładką polewę. Wylać na upieczony spód i odczekać aż zgęstnieje. Wyłożyć wiśnie a syropem wiśniowym zrobić kleksy, polać roztopioną mleczną czekoladą.

You Might Also Like

0 komentarze