Mazurek kokosowo malinowy

22.3.17

Kolejnym rodzajem ciast, któremu od kilku lat nie mogę się oprzeć, są mazurki. Tak niedoceniane w moim rodzinnym domu zawsze znikają pierwsze. Słodkie, odkrawane po małym kawałku, potem kolejnym i kolejnym...Uwielbiam. I co roku próbuję nowe. Jednak już wiem, że ten trafi do czołówki. Przepis znalazłam tutaj


175g mąki pszennej
25g cukru pudru
100g schłodzonego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko

Na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg powiększyć z jednej strony na kształt jajka, wyciąć wzorzec. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i używając wzorca wyciąć z niego kształt pisanki. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ze ścinków ciasto ponownie rozwałkować i małą foremką do ciastek wyciąć kwiaty i przykleić je na białko do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę. Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem śmietankowy:
125g serka mascarpone
125ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki ubić mikserem do powstania gęstego kremu.

Ponadto:
3 łyżki dżemu z malin
pralinki Raffaello
migdały
pół szklanki wiórków kokosowych

Kruchy spód posmarować dżemem malinowym. Na dżem wyłożyć krem śmietankowy, posypać wiórkami kokosowymi. Na górę poukładać pralinki i migdały. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

You Might Also Like

0 komentarze