Odwrócone ciasto ze śliwkami

23.3.17

Nie piekę często odwróconych ciast, a szkoda- nie ma obawy, że owoce opadną ;) Ciasto ze śliwkami jest zawsze smaczne, szczególnie, jeśli dodamy odrobiny cynamonu...Polecam, przepis znalazłam tutaj.


800g śliwek
65g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół opakowania cukru wanilinowego
1 duże jajko
1 szklanka kefiru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru i 1 łyżka roztopionego masła na dno formy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć. Masło i cukry utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko, otartą skórkę z pomarańczy i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać kefir, w trzech turach, na zmianę z odłożonymi suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wylać i rozprowadzić masło, posypać równo cukrem. Śliwki odpestkować i ułożyć na dnie formy (rozcięciem ku górze) w taki sposób, by lekko na siebie zachodziły. Na śliwki przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. Wciąż lekko ciepłe przełożyć na paterę 'dnem do góry', ściągając z warstwy śliwek papier do pieczenia.

You Might Also Like

0 komentarze