Łososiowa rolada

23.3.17

Łosoś z szynką parmeńską i ryżem to właściwie całościowa potrawa. Bardzo syta, z całej porcji można wyżywić na prawdę dużo osób. Ja pokroiłam roladę w grube plastry (po wystudzeniu, bardzo ładnie się kroi) i zamroziłam. Polecam, przepis znalazłam tutaj.
 



1kg filetu z łososia
2 łyżki masła
1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)
400ml wrzącego bulionu jarzynowego
1/2 łyżeczki przyprawy kurkumy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sok i starta skórka z 1/4 cytryny
240g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
6 listków laurowych
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine + dodatkowo do serwowania
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
sznurek wędliniarski, 6 kawałków po około 30 cm każdy

Wyciąć nożem skórę z łososia, pesetą wyjąć ości. Filety umyć, osuszyć i przekroić poziomo na 2 cieńsze płaty, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać surowy ryż i smażyć przez minutę mieszając, aż ryż pokryje się masłem. Wlać gorący bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 16 minut. Dodać kurkumę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę. Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować roladę 3 łyżkami oliwy z oliwek. Roladę ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 195 stopni piekarnika. Piec przez 40 minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry.

You Might Also Like

0 komentarze