Pascha wielkanocna

22.3.17

Nie pisałam od bardzo dawna. Cały czas trochę gotuję, zdjęcia czekają w kolejce, jednak pasja trochę mnie opuściła. Dobry moment na odgrzebanie kilku przepisów to zbliżające się Święta. Chyba powinnam zacząć od paschy- nigdy w moim domu nie przyrządzanej, a smakującej jak najlepsze lody waniliowe. Zupełnie nieoczekiwana perełka na stole wielkanocnym. Polecam, przepis znalazłam tutaj


2l mleka
1 laska wanilii
500ml kwaśnej śmietany
6 jajek
250 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
suszona żurawina, skórka pomarańczowa

Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Sitko wyłożyć złożoną gazą i odcedzić ser. Dokładnie go odcisnąć, najlepiej po nocy ociekania. Jego konsystencja powinna być sypka. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do miski wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie jednolita masa. Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 - 3 łyżki kremówki. Do masy dodać bakalie, wymieszać. Wyłożoną gazą szklaną miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

You Might Also Like

0 komentarze