Pasztet drobiowy 2

22.3.17

Skoro można wyprodukować domową wędlinę, to dlaczego nie pokusić się o pasztet. Ten jest bardzo prosty, bez skomplikowanej listy składników i udziwnionych procedur. Polecam, przepis z tej strony.


70dag piersi z indyka lub kurczaka
30dag wątróbki z indyka
3 duże cebule
dwa ząbki czosnku
3-4 ziarenka pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
kulka ziela angielskiego
kulka jałowca
szczypta estragonu
szczypta tymianku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka lub nieco więcej soli
olej do smażenia
dwie porządne łyżki klarowanego masła

Wszystkie przyprawy utłuc w moździeżu. Mięso i wątróbkę pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć bez przypraw na bardzo mocno rozgrzanym oleju, tylko do utraty krwistości mięsa w środku. Przełożyć do miski. Na tej samej, nieumytej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną na kostkę cebulę. Kiedy lekko zmięknie, odsunąć na bok patelni, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Cebulę i czosnek razem z tłuszczem na którym się smażyły, dodać do mięsa. Zmielić dwa, trzy razy na bardzo gładką pastę. Przyprawy dosypać do masy. Wszystko wymieszać łyżką, ewentualnie dosolić lub podostrzyć pieprzem lub ostrą papryką. Gdyby masa wydawała się sucha, można dodać do niej trochę oleju lub więcej stopionego masła. Przełożyć do słoika.

You Might Also Like

0 komentarze