Pieczona biała kiełbasa

22.3.17

Nie rozumiem fenomenu białej kiełbasy :) W tym przypadku muszę polegać na zdaniu innych, którzy jak docenili aromatyczną odmianę od zwykłej, parzonej kiełbasy. Polecam, przepis znalazłam tutaj.


1 kg białej parzonej kiełbasy
mały pęczek natki pietruszki
5 łyżek oleju
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 główka czosnku
po 2 gałązki świeżego rozmarynu i tymianku

Kiełbasę naciąć po obu stronach. Natkę pietruszki posiekać i polączyć z olejem. Dodać suszone zioła, pieprz i skórkę z cytryny. Połową mieszanki posmarować dno naczynia żaroodpornego. Drugą natrzeć kiełbasę. Kiełbasę ułożyć w naczyniu razem z czosnkiem. Na wierzchu ułożyć świeże zioła. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.

You Might Also Like

0 komentarze