Piernik przekładany 2

23.3.17

Na przekór wszystkiemu postanowiłam umieścić przepisy, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. To musi być wynik padającego wczoraj w Irlandii śniegu, ale wiem, że za zapach i smak piernika dałabym się pokroić ;) Polecam, przepis z tej strony.
 


125g masła
250g brązowego cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej
250ml mleka
2 jajka
300g mąki

Dodatkowo:
kilka łyżek powideł śliwkowych
1/3 szklanki kremówki
1 łyżka kawy zbożowej
100g ciemnej czekolady

Piekarnik nagrzać do 175 stopni (bez termoobiegu). Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Masę wylać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. W rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Przed polaniem polewę ostudzić.

You Might Also Like

0 komentarze