Pizza VI

23.3.17

Domowa pizza jest dobra na wszystko. To mój prawdziwy comfort food, uwielbiam! Pieczona na kamieniu, pięknie wyrośnięta na brzegach i chrupiąca. Z pęcherzykami powietrza w cieście. Chętnie próbuję nowe przepisy na pizzę, tym razem znalazłam kolejny tutaj. Pyszna pizza, do powtórki! Polecam :)


25g świeżych drożdży lub 7g suchych
150ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250g mąki
1 pełna łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Świeże drożdże ocieplić w temp. pokojowej. Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży jednocześnie delikatnie i powoli mieszając składniki drewnianą łyżką, zagarniając do środka kolejne partie mąki. Na koniec wlać oliwę i zacząć powoli łączyć składniki w jedną część. Uformować kulę i wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na blaszce posmarowanej oliwą. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Podrośnięte ciasto posmarować sosem pomidorowym. Posypać tartym serem. Piec przez około 9 - 10 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący.

You Might Also Like

0 komentarze