Risotto z chorizo

28.3.17

Niedawno po raz pierwsz w życiu zjadłam risotto. Było to na tyle niesamowite smakowo doświadczenie, że szybko spróbowałam je powtórzyć w domu. Dziś wiem, że mogłabym żyć na ryżu. Tylko i wyłącznie. Polecam, przepis zainspirowany tą stroną


150ml białego wina
4 łyżki masła
6 łyżek tartego parmezanu
260g ryżu
szczypta szafranu
1.5l bulionu wołowego
pół kiełbaski chorizo
można dodać pieczarki

Na patelni roztopić 3 łyżki masła. Chorizo pokroić na drobne kawałki i podsmażyć. Można dodać pieczarki. Dodać ryż i wymieszać. Po ok. 2 minutach dodać wino. Po odparowaniu dodawać stopniowo bulion. Kolejne porcje bulionu dodawać po odparowaniu poprzedniego, risotto należy również bardzo często mieszać. W odrobinie wywaru rozpuścić szafran i dodać go w połowie gotowania. Kiedy ryż będzie miękki a cały płyn się wchłonie, zdjąć patelnię z palnika, dodać parmezan i masło, wymieszać i zostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty.

You Might Also Like

0 komentarze