Schab duszony

23.3.17

Do umieszczenia tego przepisu na blogu podchodziłam kilkakrotnie, jednak nigdy nie byłam w stanie zrobić zdjęcia- wszystko znikało w zastraszającym tempie :) Wieprzowina nie gości na naszym stole często, jednak ten schab zasługuje na uznanie. Sos jest wprost niesamowity! Polecam bardzo, przepis z tej strony.


1 -1,3 kg schabu bez kości
2-3 duże cebule
2 średnie cebule czerwone
przyprawa do gulaszu do natarcia mięsa
opcjonalnie 2-3 łyżeczki suszonych warzyw (wg uznania)
opcjonalnie 1-2 kostki rosołowe wołowe
2-3 łyżki oleju
100g margaryny do smażenia
1 łyżeczka dobrego smalcu
ewentualnie 2-3 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu
20-30ml śmietanki 12%

Schab opłukać i oczyścić. Natrzeć ze wszystkich stron przyprawą i ponakłuwać w kilkunatstu miejscach. Odstawić. Pokroić cebule. W płaskim szerokim garnku rozgrzać olej i połowę ilości margaryny. Na dobrze rozgrzany tłuszcz położyć mięso i szybko ale dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać cebulę oraz pozostałą margarynę i smalec. Mieszać cebulę aż zbrązowieje, jednocześnie od czasu do czasu obracać mięso. Następnie dodać tyle wody, aby przykryła mięso. Zakryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, obracając mięso co 15 minut. Na 10 minut przed końcem czasu dodać kostki/warzywa. Ugotowane mięso wyjąć na talerz do przestudzenia. Sos doprawić/zabielić/zagęścić wg uznania. Mięso pokroić na plastry i umieścić w sosie.

You Might Also Like

0 komentarze