Sernik czekoladowy

23.3.17

Może ciężko w to uwierzyć, ale nie przepadam za czekoladą. W niektórych postaciach (np. brownie) jestem ją w stanie zaakceptować, jednak nie jest to mój pierwszy wybór. Co innego kokos i orzechy ;) Ponieważ wśród ciast wygrywa sernik, zdecydowałam się na wypróbowanie połączenia czekolady i sernika. Był dobry, jednak pozostaję wierna oryginałowi :) Polecam, przepis znalazłam tutaj.



Spód:
100g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
40g masła, roztopionego
1 łyżka kakao

Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki.

Masa serowa:
500g schłodzonego serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
300ml schłodzonej kremówki
1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
300g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
400 - 500g świeżych wiśni, wydrylowanych

Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając przy pomocy rózgi kuchennej. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać. Dodać wiśnie, wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem oprószyć kakao.

You Might Also Like

1 komentarze