Sernik nowojorski

23.3.17

To już ostatni sernik w dzisiejszym ataku postów. Prosty, bez udziwnień i nieosiągalnych składników. O kremowej konsystencji i na maślano ciasteczkowej bazie. Polecam serdecznie, przepis znalazłam tutaj.
 

300g ciastek maślanych (np. petit beurre)
50g masła

Masa serowa
1,25kg tłustego zmielonego sera
6 jajek
5 żółtek
250g cukru
3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
sok z 1/2 cytryny

Krem
500ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
50g cukru pudru

4 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu

Dno formy o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno dociskając, wstawić do lodówki. Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Ser, jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny zmiksować na gładką masę (około 2 minuty). Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik całkowicie wystudzić sernik. Piekarnik nastawić ponownie na 180 stopni. Ubić śmietanę, z cukrem pudrem i na gładki krem (około 3 minuty miksowania). Śmietanę wyłożyć na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik posypać kakao wymieszanym z cynamonem.

You Might Also Like

0 komentarze