Sernik z malinami i matcha

23.3.17

Często na blogach i stronach poświęconych gotowaniu czy pieczeniu znajdywałam przepisy z wykorzystaniem herbaty matcha. Po długich poszukiwaniach (nie zapominajmy- Irlandia ;)) wreszcie udało mi się ją zakupić. Oczywiście zdecydowałam się zacząć od sernika. I chyba fanką tego składnika nie zostanę :( Lubię herbatę, uwielbiam serniki, jednak smak herbaty w połączeniu z sernikiem bardzo mi przeszkadzał. Może jednak Wam zasmakuje? Polecam, przepis znalazłam tutaj.


Spód:
160g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
30g masła, roztopionego

Masa serowa:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
300ml kremówki
6 dużych jajek
1¼ szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
sok z 1 niedużej limonki
2,5 łyżeczki herbaty matcha
200g świeżych malin
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciastka i masło zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni przez około 12 minut (do zarumienienia). Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Wszystkie składniki oprócz herbaty i malin krótko zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną. Masę serową podzielić na dwie równe części; do jednej z nich dodać przesianą herbatę matcha, wymieszać lub zmiksować. Masę serową z matcha przelać na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut (formę z sernikiem włożyć do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego należy nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową).Po tym czasie powierzchnia sernika będzie lekko ścięta. Na masę serową z matcha delikatnie, łyżką, wyłożyć białą masę serową, wyrównać a następnie na nią poukładać maliny, lekko zanurzając je w masie. Piec dalsze 45 - 50 minut. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce.

You Might Also Like

0 komentarze