Tagliatelle Bolognese

23.3.17

Jestem fanką książek kulinarnych. Mam ich niezliczone ilości. A ponieważ wszycy w domu uwielbiamy włoską kuchnię, to książki Gino D'acampo stały się naszą biblią kulinarną. Zaczęliśmy od tradycyjnego tagiatelle bolognese...przepyszne! Polecam, przepis z książki "Italian Escape. A taste of the sun".


2 łyżki oliwy z oliwek
1 drobno posiekana cebula
2 drobno posiekane laski selera naciowego
1 duża marchew drobno posiekana
500g mielonej wieprzowiny
500g mielonej wołowiny
50ml czerwonego wina
50ml mleka
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300ml passaty pomidorowej
400ml bulionu warzywnego lub drobiowego
500g świeżego makaronu tagiatelle
parmezan do podania

Podgrzać połowę oliwy na dużej patelni, dodać warzywa i smażyć przez ok. 5 minut aż zmiękną i nabiorą koloru. Wymieszać (pougniatać) mięso z pozostałym olejem, dodać na patelnię i smażyć kolejne 5 minut. Dodać wino i poddusić przez kilka minut. Dodać mleko. Dusić przez kolejne 2 minuty a następnie dodać koncentrat, passatę i bulion. Dusić na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Zdjąć z ognia, doprawić, przykryć pokrywką i odstawić na 20 minut. Ugotować makaron, odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać, podawać z parmezanem.

You Might Also Like

0 komentarze