Trzeci placek drożdżowy

23.3.17

Placek drożdżowy przypomina mi dom. Szybkie ciasto, na które wrzucało się sezonowe owoce lub przygotowywało z samą kruszonką. Straszono nas, że po ciepłym będą nas bolały brzuchy, jednak nikt się nie przejmował :) Polecam, przepis z tej strony.


250ml mleka
1 szklanka cukru
200g kostka masła
4 jajka
50g świeżych drożdży
4 szklanki mąki
500g malin

Na kruszonkę:
75g cukru
75g masła
150g mąki pszennej

Dużą formę o wymiarach około 28 x 39 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier też posmarować masłem. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelać do większej miski i po przestudzeniu zmiksować z jajkami. Wkruszyć drożdże do jeszcze ciepłej masy i zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny. Do masy dodać przesianą mąkę i wyrabiać przez około 15 minut, do czasu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto będzie rzadkie, ale nie należy dodawać więcej mąki. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Przygotować kruszonkę: na patelni rozpuścić masło z cukrem. Gdy masło będzie gorące dodać mąkę i wymieszać. Odstawić z ognia. Na ciasto drożdżowe wyłożyć małe kawałki malin, posypać przestudzoną kruszonką. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z ciastem, drzwiczki otworzyć na oścież i podgrzewać tak ciasto przez 20 minut. Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 25 minut aż brzegi ciasta lekko się zrumienią na złoty kolor a wetknięty patyczek w ciasto będzie suchy.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Nie potrafię się oprzeć domowemu drożdżowemu:)

    OdpowiedzUsuń