Wędlina z indyka

22.3.17

Słodycze słodyczami, ale śniadanie najlepiej uzupełnia pachnąca wędlina. Świeża, krucha, pyszna. Często zapominam jak łatwo i przyjemnie jest ją zrobić samemu. Polecam, przepis z tej strony


1.2kg filet z indyka
2 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki wody

Powidła, miód, sos, ocet, wodę i sól podgrzać do połączenia i uzyskania płynnej konsystencji. Mięso obwiązać nitką nadając mu kształt i przełożyć do keksówki. Zalać marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Odstawić do lodówki na 12-24 godziny. Następnie odlać zalewę i połączyć ją ze 125ml wody. Połowę wlać do foremki do pieczenia, a drugą połowę użyć do polewania mięsa w trakcie pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 70 minut. Studzić w foremce.

You Might Also Like

0 komentarze