Chatka puchatka 2

22.3.17

Wielkanoc to dla mnie przede wszystkim serniki. Na zimno, pieczone, w szklankach...Nie wyobrażam sobie odmówić choć kawałka. Tutaj drugie podejście do Chatki, zdecydowanie smaczniejsze i już teraz wiem, że powróci nie raz :) Polecam, przepis z tej strony

 
1l mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
250ml kwaśnej śmietany, kefiru lub maślanki
4 jajka
200g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
36 sztuk herbatników bebe/petitki

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Mleko zagotować. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Sitko wyłożyć podwójną gazą i odcedzić ser. Odcisnąć go (delikatnie), najlepiej zostawić na noc na durszlaku a rano lekko odcisnąć.

Masło zmiksować z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do masła stopniowo dodawać ser, ucierając do powstania gładkiej masy (można dodać 3 - 4 łyżki śmietany kremówki, by ser był bardziej mazisty). Dodać ziarenka z laski wanilii i zmiksować. Powstałą masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować. Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Ułożyć na nim 18 herbatników. Posmarować je masą serową z kakao, odkładając kilka łyżek na późniejsze wykorzystanie. Przykryć kolejną warstwą herbatników, które posmarować jasną masą serową. Na samym środku ułożyć resztę ciemnej masy serowej. Pomagając sobie folią spożywczą podnieść boki herbatników do góry by złożyć je w domek. Docisnąć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Na następny dzień polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.

You Might Also Like

1 komentarze