Babka karmelowa

25.6.17

Babka z delikatną nutą cynamonu, który uwielbiam. Kolejne szybkie, proste ciasto na niedzielne popołudnie przy herbacie :) Polecam, przepis znalazłam tutaj.
 

3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
szklanka mleka
łyżeczka cynamonu
130g masła
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 szklanki wody i cały cukier umieścić w małym garnku,podgrzewać aż do uzyskania ciemnego karmelu(nie mieszając masy łyżką, a jedynie potrząsając garnkiem), dodać mleko (będzie pryskać), rozpuścić na delikatnym ogniu i wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem ok. 3 minut, dodać do niego jajka. W trzech partiach dodawać przesiane suche składniki, a w dwóch karmel z mlekiem. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec godzinę w 180 stopniach, sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu wyjąć na kartkę i wystudzić. Można oblać polewą.

You Might Also Like

0 komentarze