Mazurek różany

25.6.17

Zaplątało mi się kilka przepisów z Wielkanocy...To dla tych wszystkich, którzy nie przejmują się niepisanymi zasadami i nie mają nic przeciwko piernikowi latem i mazurkom zimą :) Na początku mazurek. Słodki, nie do końca tak różany jak oczekiwałam (ale to ze względu na użycie konfitury z róży a nie marmolady o smaku różanym ;)), uroczy. Polecam, przepis z tej strony.



170g mąki
80g mąki ziemniaczanej
50g cukru
150g zimnego masła
1 jajko

Krem:
200g konfitury z płatków róży
250g serka mascarpone
100g płatków migdałów
2 świeże róże (płatki- użyłam suszonych)

Do miski przesiać obie mąki. Dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Zmiksować mikserem lub posiekać. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwiema warstwami papieru, przełożyć do blaszki min. 20x30cm. Zdjąć górny papier, spód podziurkować i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 20 minut na lekko złoty kolor, ostudzić w formie.

Zmiksować konfiturę różaną z serkiem mascarpone i rozsmarować na spodzie. Posypać płatkami migdałów lekko uprażonymi na patelni. Przed samym podaniem udekorować płatkami róży. Przechowywać w chłodnym miejscu.

You Might Also Like

0 komentarze