Pieczona biała kiełbasa z fasolką

25.6.17

Nie przepadam za białą kiełbasą, ale taka pieczona, a co więcej- z dodatkiem fasolki może być naprawdę pyszna. Polecam, przepis z tej strony. 
 

200g drobnej, suchej fasoli
100g boczku
600g białej surowej kiełbasy
1 łyżka oleju
2 cebule
4 ząbki czosnku
250 ml białego wytrawnego wina
500 ml wody z moczenia fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka suszonego majeranku

Dzień przed rozpoczęciem gotowania fasolę wypłukać, włożyć do garnka i przykryć zimną wodą (około 3 szklanki). Zostawić na dobę. W dniu pieczenia piekarnik rozgrzać do 140 stopni. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni przez kilka minut. Przełożyć na talerz, a na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć i zrumienić kiełbasę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek obrać i rozgnieść nożem. W garnku (przystosowanym do zapiekania) rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć cebulę i czosnek, posolić i podsmażyć do zeszklenia. Dodać białe wino, zagotować. Wlać wodę z moczenia fasoli, ponownie zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek i zmielony czarny pieprz, dokładnie wymieszać. Dodać boczek, kiełbasę i fasolę, delikatnie przemieszać tak aby wierzch kiełbasy nieco wystawał nad powierzchnię sosu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem 90 minut następnie kolejne 60 minut bez przykrycia.

You Might Also Like

0 komentarze