Sernik marcepanowy

25.6.17

Niesamowity sernik dla wielbicieli marcepanu. Smak sera wzbogaconego aromatem, pyszny spód z ciasteczek amaretti, idealna konsystencja. Jeden z tych co znika w mgnieniu oka ;) Przepis Dorotus


Na spód:
100g ciastek pełnoziarnistych
60g ciateczek migdałowych amaretti
40g roztopionego masła

Masa serowa:
750g zmielonego twarogu
150ml kremówki
3 duże jajka
1 szklanka cukru
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo:
1/3 szklanki gładkiego dżemu pomarańczowego lub morelowego
200g białej masy marcepanowej
cukier puder

Ciastka dokładnie pokruszyć. Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia). Wyjąć, przestudzić przez czas przygotowania masy serowej. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w mikserze i  zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony wcześniej spód. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150 stopni przez około 70 - 75 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez min. 12 godzin, a najlepiej całą noc.

Dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko. Przy pomocy pędzelka posmarować dżemem powierzchnię schłodzonego sernika. Masę marcepanową rozwałkować na pokrycie sernika, lekko podsypując cukrem pudrem. Wyciąć koło, położyć na rozsmarowanym dżemie, wyrównać.

You Might Also Like

0 komentarze