Sernik tęczowy

25.6.17

Ten sernik sprawił dużo radości dzieciom (a także mnie podczas pieczenia). Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim przepiękny :) Polecam wielbicielom serników i nie tylko! Przepis znalazłam tutaj.
 


120g ciastek pełnoziarnistych
50g masła

Masa serowa:

500g zmielonego twarogu
250g serka mascarpone
3 jajka
400g mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze: czerwony, różowy/pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo:
250ml schłodzonej kremówki
1 łyżka cukru pudru

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, masło roztopić. Ciasteczka wymieszać z masłem. Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową oprócz barwników, zmiksować do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie mogą pozostać grudki. Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika, wymieszać. Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy. Nie mieszać. Piec w temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu) z parą przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać. Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową.

You Might Also Like

0 komentarze