Kruchy placek z czereśniami

31.8.17

Kiedy na początku lata pojawiły się czereśnie, kupiłam kilka kilogramów nie wiedząc jak długo będą dostępne w Irlandzkich sklepach. Taka ilość owoców zmusiła mnie wręcz do upieczenia pysznych ciast. Polecam ten kruchy placek- szybki w przygotowaniu, z przepysznym kokosowym budyniem. Przepis z tej strony. 


150g mąki
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
150g schłodzonego masła
1 jajko

Budyń
400ml mleka kokosowego
1.5 szklanki mleka
2 budynie o smaku kokosowym lub śmietankowym, bez cukru (w proszku)
4 łyżki cukru

100g mąki
50g mąki ziemniaczanej
100g wiórków kokosowych
50g cukru
125g schłodzonego masła

600 - 700g czereśni
cukier puder

Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Kulę ciasta włożyć do lodówki na min.1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach nieco większych niż forma. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy o wymiarach 20x30cm, odkleić górny arkusz. Przyciąć wystające brzegi ciasta i dokleić brakujące miejsca. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto wstawić do pierkarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć i ostudzić.

Zagotować mleko kokosowe z 1 szklanką mleka. W reszcie mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki cukru. Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie mieszając. Pogotować kilkanaście sekund i odstawić z ognia. Czereśnie pokroić na połówki i wyjąć pestki. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Do miski przesiać obydwie mąki, dodać połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami aż powstanie kruszonka, na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych. Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć połówki czereśni (rozcięciem do góry). Przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 komentarze