Drożdżówki z serem i truskawkami

3.9.17

I przyszedł czas na przepyszne, miękkie bułeczki, które zniknęły w ciągu kilku minut. Zapach, który roznosił się po kuchni po upieczeniu jest nie do opisania. Bardzo polecam, przepis znalazłam tutaj. Z przepisu wychodzi 12 sztuk.
 


540g mąki
80g drobnego cukru
3/4 łyżeczki soli
10g suchych drożdży lub 20g drożdży świeżych
75g roztopionego masła
250ml mleka
2 duże jajka

Nadzienie serowe (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
50g masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru wanilinowego
300g sernikowego

Ponadto:
200 g truskawek pokrojonych w plasterki
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Przygotować masę serową. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać żółtko, cukier wanilinowy i utrzeć. Dodać twaróg i utrzeć. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem serowym i rozłożyć plasterki truskawek. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (do podwojenia). Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Z cukru i soku utrzeć lukier. Polukrować.

You Might Also Like

0 komentarze