Lody kokosowe

3.9.17

Końcówka lata to wspaniały czas na domowe lody. Te są trochę twarde, mimo wyrabiania w maszynie, więc należy wyjąć je z lodówki wcześniej. Mimo to polecam, pyszne! Przepis z tej strony.


400ml mleka kokosowego
400ml śmietany kremówki
1 szklanka cukru
100g wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego lub ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki oprócz likieru umieścić w garnku. Podgrzać, aż do rozpuszczenia się cukru, lecz nie doprowadzić do zagotowania; zdjąć z palnika. Dodać likier kokosowy i wymieszać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

You Might Also Like

0 komentarze