Sernik z musem pistacjowym

3.9.17

Ten sernik wymaga czasu i jest nieco pracochłonny, a także kosztowny- mus pistacjowy do najtańszych nie należy ;) jednak jest warty swojej ceny. Pyszny, polecam. Przepis z Moich Wypieków.


160g ciastek zbożowych
30g roztopionego masła

Masa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
500g twarogu na sernik
250ml kremówki
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki mąki

Mus pistacjowy:
200g kremu pistacjowego
250g schłodzonego serka mascarpone
200ml kremówki
3 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) lub 3 listki żelatyny

Do dekoracji:

garść posiekanych pistacji niesolonych
kilka sztuk pokruszonych bezików

Ciastka i masło zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do tylko do połączenia. Masę przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150 stopni przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. W misie miksera umieścić krem pistacjowy i serek mascarpone. Zmiksować do połączenia, by nie było widać grudek mascarpone. Do letniej żelatyny dodać łyżkę masy pistacjowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Dodać ją do masy pistacjowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać do powstania konsystencji musu. Gotowy mus pistacjowy przełożyć na wystudzony sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce. Po schłodzeniu sernik udekorować.

You Might Also Like

0 komentarze