Sernikobrownie z musem truskawkowym

3.9.17

Dla takich przepisów nie mam problemu stać dłużej przy garnkach w celu przygotowania własnego musu truskawkowego. Nie ma nic lepszego niż połączenie brownie i sernika. Polecam, polecam, polecam! Przepis znalazłam tutaj.
 

Mus:
2 i 1/2 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki cukru

Ciasto:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200g drobnego cukru
120g mąki

Sernik:
500g twarogu sernikowego
3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego
2 jajka

Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut aż powstanie gęste puree. Mniej więcej w połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić. Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę razem z pokrojonym masłem, nie podgrzewając za bardzo masy i ciągle mieszać podczas roztapiania. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią, następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką. Masę wylać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (o wymiarach 20 x 24 cm) i piec przez 15 minut. Zmiksować ser z mlekiem skondensowanym. Wbijać kolejno po jednym jajku, ciągle miksując na małych obrotach. Wylać na warstwę czekoladową. Łyżeczką, miejscami wykładać mus truskawkowy i wykałaczką  kreślić w masie ósemki aż powstaną wzorki. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez około 35 minut, lub do czasu aż masa serowa będzie ścięta. Studzić w piekarniku. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

You Might Also Like

0 komentarze