Tarta z czereśniami

3.9.17

I jeszcze jeden przepis z czereśniami, na zakończenie lata :) A już niedługo jabłka, śliwki, gruszki... Pyszna tarta na bardzo smacznym kruchym cieście. Nie za słodka, znakomita. Polecam, przepis znalazłam tutaj
 

200g mąki
120g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
60g cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać do konsystencji kruszonki. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować). Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200 stopni, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier i kulki, obniżyć temperaturę do 190 stopni, wstawić znów do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia. Wyjąć, całkowicie wystudzić.

Krem:
250g serka mascarpone
250ml kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gestego kremu.

Dodatkowo:
kilka pełnych łyżek dżemu wiśniowego
400g czereśni, odpestkowanych

Wystudzony spód posmarować dżemem. Tartę wypełnić ubitym kremem. Schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu na wierzch wyłożyć czereśnie, udekorować.

You Might Also Like

1 komentarze