Sos kurkowy z boczkiem

22.10.17

Drugim przepisem kurkowym był przepyszny sos- w originale do klusek, ale tak naprawdę można go podać z makaronem, ryżem czy nawet ziemniakami. Użyłam boczku wędzonego, bo lubię ten delikatny wędzony posmak w sosie. Polecam, przepis znalazłam tutaj.


200g kurek
2 plasterki parzonego boczku
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy
1 mała cebulka
1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu
80ml kremówki
1 łyżeczka posiekanego koperku

Kurki opłukać i osuszyć. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię włożyć masło i wlać oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony boczek. Smażyć przez ok. 5 minut, mieszając, aż cebula się zeszkli i zrumieni. Wlać wino i odparowywać przez pół minuty. Dodać kurki i ciągle mieszając smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty. Doprawić solą oraz pieprzem. Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając, pod koniec posypać koperkiem.

You Might Also Like

0 komentarze