Tarta kurkowo serowa

22.10.17

Jeszcze chwilę temu było lato i sezon kurkowy... Uwielbiam te małe, pachnące grzybki. W tym roku na pierwszy ogień wypróbowałam ten przepis na przepyszną tartę kurkowo serową. Nieziemska na ciepło i na zimno, polecam!


250g mąki
150g zimnego masła
1 jajko
płaska łyżeczka soli

200g kurek
20g grana padano
50g sera gouda
300g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
świeży tymianek


Mąkę przesiać, dodać masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Wyrobić szybko do konsystencji kruszonki. Dodać jajko i dalej wyrobić ciasto. Uformować w kulę i umieścić w lodówce na minimum pół godziny. W tym czasie oczyścić kurki, większe z nic pokroić na mniejsze kawałki. Jajka wymieszać z jogurtem i startą goudą. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany tymianek.

Ciasto cieńko rozwałkować, wylepić formę do tarty o średnicy 28-30cm. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami. Piec przez 15 min w 180 stopniach, usunąć papier i kulki, piec przez kolejne 10-12 minut, do zbrązowienia.

Na spód wyłożyć kurki, zalać masą i posypać grana padano. Piec przez 25 minut, posypać tymiankiem. Kroić po lekkim przestudzeniu.

You Might Also Like

0 komentarze