Ciasto czekoladowe z kokosem

29.12.17

To ciasto jest niesamowicie proste w wykonaniu, smaczne i baaaardzo uzależniające. Ze stojącej na stole blaszki po kolei znikał kawałek po kawałku :) Zajęło pierwsze miejsce na liście szybkich, niezawodnych, deklasując placek jogurtowy i cynamonki ;) Polecam, przepis z tej strony.
 

140g masła
2 szklanki mąki 
4 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
2 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
180ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło roztopić, przestudzić. W mikserze ubić jajka, cukier i wanilię, do połączenia. Dodać mleko i roztopione masło, zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu przez około 14 - 17 minut. Wyjąć, wystudzić.

Polewa czekoladowa:
120ml śmietany kremówki 
3 łyżki zaparzonej, mocnej kawy
110g posiekanej gorzkiej czekolady
30g masła
1 szklanka wiórków kokosowych

Podgrzać śmietanę kremówkę i kawę (prawie do wrzenia) i natychmiast zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, masło, wymieszać i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu. Wystudzone ciasto polać gęstniejącym sosem. Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do stężenia.

You Might Also Like

0 komentarze