Pralinki ajerkoniakowe

29.12.17

Małe czekoladki o wyraźnej nucie alkoholowej. W pracy stały się hitem :) Polecam sylwestrowo, przepis znalazłam tutaj.


50ml śmietany kremówki
80ml ajerkoniaku
200g posiekanej białej czekolady
30g pokruszonych, suchych wafelków
50g zmielonych migdałów
150g mlecznej czekolady

Śmietanę kremówkę i ajerkoniak podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego sosu.  Dodać pokruszone wafelki, zmielone migdały, wymieszać. Przykryć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ze schłodzonej masy formować pralinki, obtaczać w roztopionej czekoladzie. Odkładać na papier do zastygnięcia.

You Might Also Like

0 komentarze