Świąteczny przekładaniec

29.12.17

To ciasto było łatwe w przygotowaniu, nie wymagające pieczenia. Jednak gdy pomyślę o ilości bitej śmietany...forma była tak ciężka, że z trudem przeniosłam ją do lodówki ;) Zdecydowanie grzeszna, świąteczna propozycja. Przepis Dorotus.
 



2 duże opakowania herbatników korzennych (600g każde)
1l schłodzonej śmietany kremówki
300g schłodzonej, gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
16g cukru wanilinowego
2 łyżeczki cynamonu
50ml schłodzonego likieru Amaretto (następnym razem dałabym więcej)
2 słoiczki powideł śliwkowych (290g każdy)
cynamon i kakao do oprószenia

Przygotować formę o wymiarach 23 x 34cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Kremówkę, kwaśną śmietanę oraz oba cukry ubić do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cynamon, likier Amaretto i ubić do połączenia. Powstały krem podzielić na 5 równych części. W formie ułożyć 5 warstw ciastek korzennych, które przełożyć 5 warstwami kremu (krem będzie też ostatnią warstwą ciasta). Dodatkowo 2 i 4 warstwę ciastek najpierw posmarować powidłami śliwkowymi (powidła wykładamy na ciasteczka i przykrywamy kremem). Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem oprószyć dodatkowym cynamonem  wymieszanym z kakao.

You Might Also Like

0 komentarze