Bułki z chorizo

19.2.18

Proste, szybkie i przepyszne bułeczki. Zainspirowane tym przepisem, lecz z dodatkiem cienko pokrojonego i przesmażonego chorizo.... Polecam bardzo! Z przepisu wychodzi 6 dużych bułek. 


0.5kg mąki
1 żółtko
100ml mleka
25g masła
3/4 szkl ciepłej wody
20g drożdży (9g drożdży suchych)
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
10 plasterków chorizo
sezam/zioła prowansalskie do posypania 
jajko do posmarowania bułek

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać do przesianej mąki z żółtkiem, rozpuszczonym i przestudzonym masłem, mlekiem i solą. Zagnieść elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Chorizo pokroić na drobne kawałki, przesmażyć i odsączyć na papierowym ręczniku. Wyrośnięte ciasto połączyć z chorizo. Podzielić na 6 części. Każdą z części rozwałkować na cienki prostokąt. Ponacinać wzdłuż w 2cm pasy, zostawiając koniec ciasta nie przecięty. Zawinąć wszystkie paski jednocześnie w rulon, w stronę nieprzeciętego brzegu. Połączyć w okrągłą bułkę. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze i zostawić na pół godziny do napuszenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i/lub ziołami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. wygladają pysznie!
    Zapraszam do mojej akcji "Kanapkownia" na durszlaku :) świetnie się nadają :)

    OdpowiedzUsuń