Sernik creme brulee

21.4.18

Sernik który pobił najlepszy do tej pory (królewski kokosowy ;)). Delikatny, bez spodu, z niesamowitą warstwą creme brulee. Nie mam słów, żeby powiedzieć jak bardzo się w nim rozkochałam. Prawie cała tortownica należała do mnie... Polecam, przepis znalazłam tutaj


Na masę serową (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
750g zmielonego przynajmniej dwukrotnie twarogu tłustego lub półtłustego
250g serka mascarpone
400g mleka słodzonego skondensowanego
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 jajka
1 łyżka mąki 
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Na crème brûlée (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
4 żółtka
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
300ml śmietany kremówki, zagotowanej i lekko przestudzonej

Dodatkowo:
3 łyżki cukru, do karmelizacji

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową, zmiksować tylko do połączenia się składników. Dno formy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać masę serową. Piec w temperaturze 150 stopni (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną (w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą). W międzyczasie w misie miksera umieścić źółtka z cukrem. Utrzeć, do momentu kiedy żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Dodać śmietanę kremówkę i zmiksować tylko do połączenia. Sernik wyjąć z piakarnika, sprawdzić jego powierzchnię - powinna być ścięta i sprężysta na całej powierzchni, a szczególnie na środku. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 120 stopni. Delikatnie, łyżką wazową, wylać na sernik masę crème brûlée. Wstawić do piekarnika i piec (już bez kąpieli wodnej) dodatkowe 45 - 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy; środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjąć z lodówki, usunąć obręcz tortownicy, przełożyć na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub białym cukrem (nie za grubo). Cukier skarmelizować przy pomocy palnika.

You Might Also Like

1 komentarze