Sernik na zimno z jajem

23.4.18

Dawno nie robiłam serników na zimno, ten jest przepyszny. Miękki biszkopt, pyszna warstwa sera, morele i galaretka winogronowa. Polecam, nie tylko świątecznie. Przepis z tej strony. 


2 duże jajka
1/3 szklanki drobnego cukru 
50ml oleju 
100g mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki. Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach  24 x 34cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 15 - 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. 

Masa serowa:
500g schłodzonego, zmielonego trzykrotnie twarogu 
500g schłodzonego serka mascarpone
200ml schłodzoneh śmietany kremówki 
3 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej 
7 łyżek cukru pudru
słoik lub 1-2 małe puszki moreli w syropie 

Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200ml gorącej wody. Wystudzić w temperaturze pokojowej, dopilnowując by pozostała płynna. W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i cukier puder. Ubić do połączenia. Dodać kremówkę i ubić, do momentu zgęstnienia masy. Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny - ubić, do wymieszania i połączenia. Masę serową przelać na blat ciasta. Wyrównać. Natychmiast poukładać morele, wciskając je lekko w krem. Odstawić do stężenia.

Dodatkowo:
2 galaretki przezroczyste winogronowe
garstka posiekanych pistacji

Galaretki rozpuścić w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania. Wystudzić. Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową z morelami. Odstawić do całkowitego stężenia. Posypać pistacjami. Przechowywać w lodówce. 

You Might Also Like

0 komentarze